- Napisz do mnie
Czas przygotowania: 30 minut
Curry z tofu jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego, mięsnego przepisu. Taki posiłek stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest włóknem roślinnym. Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny (pektyny, śluzy roślinne, wielocukry pochodzenia roślinnego, żywice oraz niektóre hemicelulozy); nierozpuszczalny (lignina, celuloza, otręby oraz większość hemiceluloz).
Odpowiednia podaż błonnika w diecie wykazuje korzystne oddziaływanie na funkcję przewodu pokarmowego, między innymi:
· frakcja nierozpuszczalna błonnika pochłania wodę, pęcznieje, a tym samym zwiększa objętość spożytego pokarmu, co szczególnie pomocne jest wśród osób stosujących dietę z deficytem kalorycznym. Działanie mechaniczne frakcji błonnika nierozpuszczalnego pobudza ukrwienie jelit, co wpływa korzystnie na przyswajalność składników odżywczych, przyspiesza perystaltykę jelita grubego, zwiększa wydzielanie gruczołów trawiennych,
· frakcja rozpuszczalna wywiera korzystny wpływ ma mikroflorę przewodu pokarmowego, stanowi pożywkę dla naturalnej flory bakteryjnej, przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania glukozy, cholesterolu oraz triglicerydów.
30 Minut
Ugotuj ryż. Pokrój cukinię i tofu w kostkę. Podsmaż cukinię.
Wymieszaj sos sojowy z cytryną, 1/2 podanej ilości oleju, z przyprawami. Obtocz tofu w marynacie i przechowaj w lodówce przez ok 1 godzinę.
Podsmaż tofu. Dodaj na patelnię pastę curry, jogurt, cukinię. Duś przez chwilę, doprawiając do smaku.
Podaj z ryżem i posyp posiekaną pietruszką.
Jedna porcja dostarcza:
Energia
2800kJ
Węglowodany (cukry)
1g
Białka
4%
Tłuszcze
2g
Curry z tofu stanowi doskonały zamiennik wersji z mięsem. Jeżeli nie przepadasz za tofu – możesz wykorzystać w przepisie dobrej jakości mięso.