Curry z tofu

Czas przygotowania: 30 minut

ewa1

Przepis na Curry z Tofu

Curry z tofu jest doskonałym zamiennikiem tradycyjnego, mięsnego przepisu. Taki posiłek stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy jest włóknem roślinnym. Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny (pektyny, śluzy roślinne, wielocukry pochodzenia roślinnego, żywice oraz niektóre hemicelulozy); nierozpuszczalny (lignina, celuloza, otręby oraz większość hemiceluloz).

Odpowiednia podaż błonnika w diecie wykazuje korzystne oddziaływanie na funkcję przewodu pokarmowego, między innymi:

·         frakcja nierozpuszczalna błonnika pochłania wodę, pęcznieje, a tym samym zwiększa objętość spożytego pokarmu, co szczególnie pomocne jest wśród osób stosujących dietę z deficytem kalorycznym. Działanie mechaniczne frakcji błonnika nierozpuszczalnego pobudza ukrwienie jelit,  co  wpływa  korzystnie na przyswajalność składników odżywczych, przyspiesza perystaltykę jelita grubego, zwiększa wydzielanie gruczołów trawiennych,

·         frakcja rozpuszczalna wywiera korzystny wpływ ma mikroflorę przewodu pokarmowego, stanowi pożywkę dla naturalnej flory bakteryjnej, przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania glukozy, cholesterolu oraz triglicerydów.

Czas:

30 Minut

Trudność:
Średnia
Podziel się:
Share on facebook
Share on twitter
Share on print

Składniki

Jedna porcja dostarcza:

Energia

2800kJ

Węglowodany (cukry)

1g

Białka

4%

Tłuszcze

2g

Pomysł na obiad

Curry z tofu stanowi doskonały zamiennik wersji z mięsem. Jeżeli nie przepadasz za tofu – możesz wykorzystać w przepisie dobrej jakości mięso.

Powrót do