- Napisz do mnie
Czas przygotowania: 20 minut
Hummus jest niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie. Zazwyczaj główne składniki hummusu to ciecierzyca, tahini (mielone nasiona sezamu), oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek. Hummus jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dostarcza 6 gramów błonnika na 100 gramów produktu, co stanowi ok. 24% dziennego zalecanego spożycia.
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej – czyli zespołu mikroorganizmów, w tym przede wszystkim bakterii, które tworzą w układzie pokarmowym złożony ekosystem.
Jedno z badań wykazało, że dodanie 200 gramów ciecierzycy (lub błonnika z
ciecierzycy) do diety przez trzy tygodnie pomogło promować wzrost korzystnych bakterii, takich jak bifidobakterie, jednocześnie hamując wzrost tych szkodliwych.
Błonnik pokarmowy może być przekształcana przez bakterie jelitowe hekrótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (short chain fatty acids – SCFA) w tym kwas masłowy.
Badania laboratoryjne wykazały, że produkcja maślanu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego i innych problemów zdrowotnych
20 minut
Ugotuj ciecierzycę, aż będzie miękka.
Buraki zawiń w całości w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Możesz także wykorzystać naczynie żaroodporne.
Obierz buraki i pokrój je w kostkę. Dodaj do przestudzonej ciecierzycy wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj.
Przypraw wykorzystując sól, pieprz i ulubione zioła.
Jedna porcja dostarcza:
Energia
2800kJ
Węglowodany (cukry)
1g
Białka
4%
Tłuszcze
2g
Hummus może stanowić świetny dodatek do kanapek. Możesz także zastosować go jako..