Hummus z burakiem

Czas przygotowania: 20 minut

unnamed

Przepis na kolorowy hummus

Hummus jest niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie. Zazwyczaj główne składniki hummusu to ciecierzyca, tahini (mielone nasiona sezamu), oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek. Hummus jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dostarcza 6 gramów błonnika na 100 gramów produktu, co stanowi ok. 24% dziennego zalecanego spożycia.

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej – czyli zespołu mikroorganizmów, w tym przede wszystkim bakterii, które tworzą w układzie pokarmowym złożony ekosystem.

Jedno z badań wykazało, że dodanie 200 gramów ciecierzycy (lub błonnika z
ciecierzycy) do diety przez trzy tygodnie pomogło promować wzrost korzystnych bakterii, takich jak bifidobakterie, jednocześnie hamując wzrost tych szkodliwych.

Błonnik pokarmowy może być przekształcana przez bakterie jelitowe hekrótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (short chain fatty acids – SCFA) w tym kwas masłowy.

Badania laboratoryjne wykazały, że produkcja maślanu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego i innych problemów zdrowotnych

Czas:

20 minut

Trudność:
Łatwy
Podziel się:
Share on facebook
Share on twitter
Share on print

Jedna porcja dostarcza:

Energia

2800kJ

Węglowodany (cukry)

1g

Białka

4%

Tłuszcze

2g

Dodatek do kanapek

Hummus może stanowić świetny dodatek do kanapek. Możesz także zastosować go jako..

Powrót do